Okolju nevarni plini

Največji primarni onesnaževalci, ki jih proizvaja človeštvo iz svojih dejavnosti so:

  • Žveplov oksid – največ se ga sprošča pri izgorevanju premoga in nafte, ki ju človeštvo še vedno v največji meri uporabljamo za energijo. Ena od posledic, ki lahko sledi je nastanek kislega dežja, ki je izredno škodljiv in strupen.
  • Dušikov oksid – nastane pri izgorevanja na visokih temperaturah. Videti ga je mogoče kot rjav oblak nad tovarnami. Izredno onesnažuje okolje in pripomore k nastajanju tople grede.
  • Ogljikov monoksid – je brez barve in vonja ter izredno strupen. Nastane pri nepopolnem izgorevanju goriva, zemeljskega plina, premoga ali lesa. Avtomobilski izpušni plini so glavni vir ogljikovega monoksida.
  • Hlapne organske spojine – so dobro znani zunanji onesnaževalci zraka. Najbolj znan je metan. Je rakotvoren in lahko pripelje do levkemije pri daljši izpostavljenosti. Zelo se uporablja v industriji.
  • Ostale zraku škodljive snovi vključujejo atmosferske ali zraku škodljive drobne delce, stalno proste radikale in strupene kovine, kot sta svinec in živo srebro.

Če imate doma še kašno staro peč, raje kupite senzor za ogljikov monoksid, ki je smrtno nevaren plin. Če ga vdihavate, boste le zaspali in umrli. Zato takoj, ko senzor začne piskati prezračite sobo.


One thought on “Okolju nevarni plini

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja